Alles wat je moet weten over de gezondheidsvoordelen van een infrarode sauna

Geschreven door Karin

Een gepassioneerde liefhebber en bezoeker van sauna's!

Ben je benieuwd naar de vele gezondheidsvoordelen van een infrarode sauna? Lees verder voor meer informatie over dit populaire wellnessapparaat.

De gezondheidsvoordelen van een infrarode sauna

Een infrarode sauna biedt tal van gezondheidsvoordelen die het de moeite waard maken om regelmatig te gebruiken. Ten eerste kan het helpen bij het ontgiften van het lichaam. Door de warmte van de infrarode stralen worden gifstoffen in het lichaam vrijgegeven en via zweet afgevoerd. Daarnaast kan een infrarode sauna de bloedsomloop verbeteren. De warmte zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, waardoor het bloed beter kan stromen en zuurstof en voedingsstoffen efficiënter worden getransporteerd.

Andere gezondheidsvoordelen van een infrarode sauna zijn onder andere:

 • Verlichting van spierpijn en gewrichtspijn
 • Stressvermindering en ontspanning
 • Verbetering van de huidconditie
 • Versterking van het immuunsysteem
 • Verbranding van calorieën en gewichtsverlies
 • Verbetering van de slaapkwaliteit
 • Verlichting van symptomen bij aandoeningen zoals artritis en fibromyalgie

Daarnaast kan een infrarode sauna ook helpen bij het verlichten van ademhalingsproblemen, zoals verkoudheid en allergieën, door de luchtwegen te openen en slijm los te maken. Het kan ook de bloeddruk verlagen en de algehele gezondheid en welzijn bevorderen. Voor een unieke ervaring die deze voordelen combineert met een rustgevende ambiance, kun je overwegen een bezoek te brengen aan een Sauna Drôme.

Let op:

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van een infrarode sauna en de instructies van de fabrikant op te volgen. Raadpleeg altijd een arts voordat je een infrarode sauna gebruikt, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Hoe kies je de juiste infrarode sauna voor thuisgebruik?

Als je op zoek bent naar een infrarode sauna voor thuisgebruik, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Grootte:

  Bepaal hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor de sauna en kies een model dat past bij de beschikbare ruimte.

 • Type stralers:

  Er zijn drie soorten infraroodstralers: korte golf, middengolf en lange golf. Elk type heeft zijn eigen voordelen en effecten op het lichaam. Kies het type straler dat het beste bij jouw behoeften past.

 • Materialen:

  Controleer de kwaliteit van de gebruikte materialen, zoals het hout en de stralers. Kies voor duurzame en veilige materialen.

 • Temperatuurregeling:

  Zorg ervoor dat de sauna een nauwkeurige temperatuurregeling heeft, zodat je de gewenste warmte kunt instellen.

 • Extra functies:

  Overweeg welke extra functies je wilt, zoals ingebouwde speakers, verlichting of een digitaal bedieningspaneel.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je de juiste infrarode sauna kiezen die perfect past bij jouw behoeften en thuisomgeving.

Het verschil tussen traditionele en infrarode sauna’s: een vergelijking

Een traditionele sauna en een infrarode sauna zijn beide ontspanningsmethoden die veel voordelen bieden voor de gezondheid. Hoewel ze vergelijkbaar zijn in hun doel om het lichaam te verwarmen en te ontgiften, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Warmtebron

 • Een traditionele sauna maakt gebruik van een kachel die stenen verwarmt, terwijl een infrarode sauna gebruikmaakt van infraroodstralers.
 • In een traditionele sauna wordt de lucht verwarmd, terwijl een infrarode sauna directe warmte op het lichaam overbrengt.

Temperatuur

 • Een traditionele sauna kan temperaturen bereiken van 70-100 graden Celsius, terwijl een infrarode sauna meestal een lagere temperatuur heeft van 40-60 graden Celsius.
 • De hogere temperatuur in een traditionele sauna kan zorgen voor een intensere ervaring, terwijl de lagere temperatuur in een infrarode sauna comfortabeler kan zijn voor mensen die gevoelig zijn voor hitte.

Effect op het lichaam

 • Een traditionele sauna verwarmt het lichaam van buitenaf, waardoor de bloedvaten verwijden en de bloedsomloop verbetert.
 • Een infrarode sauna dringt dieper door in het lichaam en verwarmt het van binnenuit, waardoor spieren en gewrichten ontspannen en pijn verlicht kan worden.

Gebruiksgemak

 • Een traditionele sauna heeft meestal een langere opwarmtijd nodig, terwijl een infrarode sauna direct warmte kan leveren.
 • Een traditionele sauna vereist ook regelmatig onderhoud, zoals het vervangen van stenen en het reinigen van de kachel, terwijl een infrarode sauna weinig onderhoud nodig heeft.

Hoewel beide sauna’s hun eigen unieke voordelen hebben, is het belangrijk om te kiezen op basis van persoonlijke voorkeur en gezondheidsbehoeften. Een traditionele sauna biedt een intense warmte-ervaring en verbetert de bloedsomloop, terwijl een infrarode sauna diepere ontspanning en pijnverlichting kan bieden. Het gebruiksgemak en onderhoudsniveau kunnen ook een rol spelen bij de keuze tussen de twee sauna’s.

Onmisbare bronnen

Verken deze relevante bronnen om je kennis over Infrarode sauna uit te breiden.

Plaats een reactie